De herdenking op De Nieuwe Ooster.
De herdenking op De Nieuwe Ooster. Foto: Historische Kring Diemen

Comité Diemen 1940-1945 en HKD herdenken piloten

Cultureel

DIEMEN - Henk de Wild, die zich jarenlang heeft ingezet voor de oorlogsherdenkingen in Diemen, Josje Kronenberg van het Comité Diemen 1940-1945, Taco ten Dam en Wiard Krook van de Historische Kring Diemen (HKD), waren zaterdag aanwezig bij de Klaprozenherdenking op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Op De Nieuwe Ooster liggen buitenlandse militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Elk jaar wordt op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag stilgestaan bij het ereveld van de 325 militairen. Het symbool van Remembrance Day is de klaproos.

Ook de vijf bemanningsleden van de Wellington Mark X bommenwerper 'HE-154' van de Royal Australian Air Force liggen begraven op De Nieuwe Ooster. Dit vliegtuig werd op 12 juni 1943 op de retourvlucht van een bombardementsmissie boven Düsseldorf in de buurt van Diemen neergehaald door de Duitse luchtafweer. Het toestel stortte neer in het weiland van boer Cor Hennipman in Overdiemen. Doordat de bemanning besloot om een noodlanding te maken en het brandende vliegtuig niet per parachute te verlaten, verrichtten zij een heldendaad en behoedden een aantal bewoners van Diemen-Noord en Amsterdam-Oost voor een ramp.

De piloten, de Brit Arthur Jones en de Australiers Fletcher Green, Kenneth Fletcher, Edward Milliken en John Mell kwamen daarbij om het leven. De leeftijd van deze vrijwilligers varieerde tussen de 21 en 26 jaar. Met name HKD-redactielid Wiard Krook heeft diepgaand onderzoek gedaan naar deze vliegramp in Diemen, waardoor de jong overleden vliegers de laatste jaren tijdens de herdenking op De Nieuwe Ooster ook bijzondere aandacht uit Diemen krijgen.

Uit de krant