In 2015 kon Ronald bij het onderzoek naar de staat van de fundering al een kijkje nemen onder de straat.
In 2015 kon Ronald bij het onderzoek naar de staat van de fundering al een kijkje nemen onder de straat. Foto: Trudy Kroese

De onderheide straten in de wijk Centrum West zijn cultureel erfgoed

Cultureel

DIEMEN - Zijn de onderheide straten in Diemen cultureel erfgoed of niet? Dat is de centrale vraag in de masterscriptie van Ronald van Gelder. Hij deed de afgelopen jaren onderzoek naar deze bijzondere straten.

Toen een paar jaar geleden de eerste plannen werden gepresenteerd voor een grootscheepse opknapbeurt van de wijk Centrum West bleek dat de gemeente van plan was de onderheide wegconstructie te verwijderen, in de veronderstelling dat deze erg slecht en onveilig was. Doodzonde, vond wijkbewoner Ronald van Gelder meteen al. "Deze wijk is uniek, wat mij betreft zouden gemeente en hogere overheden de 'Nieuwe Buurt' tot cultureel erfgoed moeten verklaren. De gemeente is zich van deze status zeker bewust en staat positief tegenover de gedachte om het aanwezige Diemens cultureel erfgoed zoveel mogelijk te behouden. Diemen heeft niet veel, dus moet hier zuinig op zijn", zei hij toen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant