Afbeelding

Presentatie boek van ondernemer Johann Grünbauer

Cultureel

DIEMEN - Het boek 'Dissidenten en Vredessjoemelaars. Memoires van een rechtse '68-er over Charta '77' van de Diemense ondernemer Johann Grünbauer wordt vrijdagmiddag 24 februari gepresenteerd in grand café Blauw in De Omval. De presentatie begint om 16.15 uur.

VVD-senator Sybe presenteert het boek.

Johann Grünbauer (1946, Amsterdam) is Delfts ingenieur die het staalconstructiebedrijf van zijn vader in Diemen heeft voortgezet. Hij ontwikkelde er de gebogen (honing)raatligger die is toegepast in onder meer het NS-station Amsterdam-Rai.

Tijdens zijn ingenieursstudie raakte hij bevriend met mensen van de Tsjecho-Slowaakse dissidentenbeweging Charta '77. Daarnaast werkte hij undercover voor de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu AIVD). Later kreeg hij confrontaties met de Tsjecho-Slowaakse geheime dienst. Een cocktail van dit alles gaf hem een onthullende blik op allerlei gebeurtenissen die in de jaren '60 - '80 van de vorige eeuw hebben plaatsgevonden. Hij doet hiervan verslag in dit boek, waarvoor Frits Bolkestein het voorwoord schreef.

Johann Grünbauer was in het verleden voorzitter van Ondernemend Diemen.

Uit de krant