Afbeelding
Foto: Ingrid Voet

Grote zorgen om pastorie Sint Petrus' Banden

Buurt / wijk

DIEMEN De bouwkundige staat van de pastorie van Sint Petrus' Banden, een rijksmonument, is zo slecht dat erfgoedvereniging Heemschut er bij de eigenaar, het parochiebestuur van Sint Petrus' Banden, en de gemeente op aandringt dat er maatregelen worden genomen om het gebouw te behoeden voor verval.

Het parochiebestuur wil niets liever, maar moet daarvoor het pand verkopen. En daarvoor geeft het bisdom maar geen toestemming.

Erbarmelijke toestand
Bij een inspectie constateerde Bond Heemschut dat de pastorie in een erbarmelijke toestand verkeert en hard achteruit gaat. De erfgoedvereniging trok daarom aan de bel bij het parochiebestuur en de gemeente Diemen.

Overname
Stilgezeten heeft het parochiebestuur niet. Al in 2014 wilde Stadsherstel de pastorie overnemen om er woningen in te realiseren, toen de enige manier om de pastorie te redden, maar vervolgens treuzelde het bisdom zo lang met de handtekening onder de overdracht aan Stadsherstel, dat deze organisatie zich terugtrok.

Vlot trekken
De bemoeienis van Heemschut, overigens niet door het parochiebestuur gevraagd, zou misschien wel kunnen helpen om het project weer vlot te trekken.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant