Afbeelding

Parallelbaan A9 tussen Diemen en Holendrecht (Gaasperdammerweg) richting Schiphol alleen open tijdens de ochtendspits

Algemeen

DIEMEN - Rijkswaterstaat neemt een extra tijdelijke maatregel om hinder voor omwonenden in Amsterdam Zuidoost te beperken. In de ochtendspits zijn 4 rijstroken en rest van de dag 2 rijstroken beschikbaar op de A9 richting Schiphol/Utrecht/Haarlem.

Vanaf maandag 1 augustus tot en met maart 2017 zijn de twee rijstroken van de parallelbaan op de A9 Gaasperdammerweg alleen tijdens de ochtendspits tussen 05.00 en 10.00 uur open. De rest van de dag en in het weekend is de parallelbaan gesloten. De afrit S113 (Weesp) is deze periode ook alleen in de ochtendspits open. De hoofdrijbaan blijft open en daardoor zijn er altijd minimaal twee rijstroken beschikbaar op de A9 richting Schiphol/Utrecht/Haarlem. Door deze extra maatregel kunnen meer werkzaamheden overdag in plaats van 's nachts worden uitgevoerd. Omwonenden hebben daardoor minder hinder. Bij evenementen en calamiteiten is de parallelbaan wel beschikbaar.

Afrit S113 Weesp dicht
Als de parallelbaan is gesloten (van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 05.00 uur en in het weekend), is de afrit S113 (Weesp) voor verkeer op de A9 richting Schiphol/Utrecht/Haarlem ook dicht.Verkeer dat normaal de afrit S113 (Weesp) neemt, wordt omgeleid via afrit S112 (Gooiseweg) en de A9 richting Diemen. In die richting is de afrit S113 (Weesp) open. De gele borden langs de weg en tekstkarren geven de omleidingsroute aan. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd.

Werkzaamheden overdag
De werkzaamheden maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere. Aan de bouw van de tunnel en de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg wordt 24 uur per dag gewerkt. Door de gedeeltelijke afsluiting van de parallelbaan kunnen meer werkzaamheden nu overdag worden uitgevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het maken van bekisting, het slijpen van wapening en veel transporten die nodig zijn voor de bouw van de tunnel. Een aantal werkzaamheden kan niet overdag uitgevoerd worden. Deze blijven in de nachten.

Schiphol-Amsterdam-Almere
Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen (Gaasperdammerweg). De werkzaamheden aan de A9 maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). De extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming verbetert, en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot: we bouwen een circa 3 kilometer lange tunnel, voor schonere lucht en minder geluid in de woonwijken langs de tunnel. Het werk aan de A9 Gaasperdammerweg is klaar in 2020. In 2021 wordt het park op het dak van de tunnel aangelegd.

Uit de krant