Afbeelding

Hoe moet het nu met de pastorie?

Algemeen

DIEMEN - Van moeizaam proberen de pastorie zelf te redden naar euforie over de oplossing in de vorm van verkoop aan Stadsherstel tot de deceptie dat het allemaal toch niet doorgaat. Het parochiebestuur van de Sint Petrus' Banden heeft er echt alles aan gedaan om het karakteristieke gebouw uit 1882 te redden. En nu? Kan de pastorie nog op tijd gered worden van verval?

'Pastorie van Sint Petrus Banden gered' stond groot op de voorpagina van het DiemerNieuws op 12 juni 2014. Door achterstallig onderhoud dreigde het pand helemaal te vervallen en originele details verloren te gaan. Naast funderingsproblemen moet alles worden aangepakt om de pastorie, die ouder is dan de kerk zelf, te redden. Al jaren probeerde het parochiebestuur de middelen te vinden om het gebouw in eigen beheer te restaureren, maar het lukte niet de 1 miljoen euro die daarmee gemoeid is, bij elkaar te brengen. Met de verkoop aan Stadsherstel was het gebouw gered. Toen eind van dat jaar bekend werd dat Stadsherstel ook nog eens een subsidie van 3 ton voor rijksmonumenten kon krijgen, leek er helemaal geen vuiltje meer aan de lucht. De pastorie verhuisde eind 2015 vast naar Berkenstede zodat het werk zou kunnen beginnen. Alles wees erop dat er in 2016 mensen zouden wonen in de vijf appartementen die in de pastorie gebouwd zouden worden, naast een ruimte voor de pastorie.

Begin dit jaar werd het nog even spannend toen het bisdom na een bezoek aan Diemen de verkoop van de pastorie wilde koppelen aan verkoop van de kerk. Maar al snel kwam het verlossende bericht dat de kerk van de Diemense parochie mocht blijven en de pastorie verkocht kon worden aan Stadsherstel. Toch is dat niet gelukt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant