Muiderstraatweg.
Muiderstraatweg. Foto: Trudy Kroese

Start uitvoering tweede fase Oost-West As

Buurt / wijk

DIEMEN - Met de aanleg van een rotonde op de kruising Muiderstraatweg/Prins Bernhardlaan gaat de tweede fase van de Oost-West As van start. De Oost-West As bestaat uit de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg en loopt dwars door Diemen van de A10 naar de Provincialeweg.

Wethouder Lex Scholten: "De inrichting van het eerste deel van de Oost-West As, Plantage de Sniep is afgerond. Ik ben erg tevreden over het resultaat en ik sta daar niet alleen in: ik hoor veel enthousiaste reacties van inwoners. Ik ben ook blij dat we zo snel door kunnen met de aanleg van de rotonde, een belangrijk knooppunt op de as. De aanleg van de rotonde zal zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Om veilig te kunnen werken op de drukke kruising van de Muiderstraatweg en de Prins Bernhardlaan moet al het verkeer, ook voetgangers en fietsers, omgeleid worden. Ook moet er soms 's nachts gewerkt worden. We doen onze uiterste best om hinder en overlast zoveel mogelijk te beperken, maar zeker met werkzaamheden in de nacht is (geluids)overlast onvermijdelijk."

Geen trams

"Met name het weekend van 19 oktober, waarin GVB 's nachts werkzaamheden aan de tramrails uit gaat voeren, wordt een bijzonder weekend. Er rijden dan geen trams. Dit geeft ons dan ook de mogelijkheid om de bomen te gaan verplaatsen. De gezonde bomen worden herplant bij Mariënburg op Plantage de Sniep en bij het geluidsscherm langs de A10 bij de Hartveldseweg. Gezonde bomen die nog niet naar hun definitieve plek kunnen, worden tijdelijk opgeslagen in ons bomendepot."

"Als de rotonde en het stuk weg tot de Nicolaas Lublinkstraat klaar zijn, geeft dat ruimte bij het vervolg van de werkzaamheden aan de as. Die werkzaamheden schuiven dan langzaam op richting de Burgemeester Bickerstraat. Dat is ook het moment dat we nieuwe bomen gaan planten. De bomen en trammasten worden in één lijn geplaatst om de laanstructuur te versterken."

"Het is nu misschien nog moeilijk voor te stellen, maar in 2020 zijn de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg omgevormd tot een prachtige, groene as die de herkenbaarheid van de gemeente Diemen versterkt, onder andere door de aanwezigheid van kunst. Met een boulevard die uitnodigt tot het maken van een wandeling of om te zitten aan het water. Maar ook met vlakke rijbanen en een mooie fietsroute naar het Diemerbos. Ik kijk er naar uit!"

Aanleiding

Zowel in de Structuurvisie als in het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte (2013) wordt de Oost-West As benoemd als een van de sleutelgebieden voor het versterken van de economische en recreatieve structuur van Diemen. De gemeente staat voor de opgave om de Hartveldseweg, de Muiderstraatweg en de directe omgeving ruimtelijk aan elkaar te smeden tot een herkenbare verkeersroute en verblijfsgebied. De noodzaak tot groot onderhoud aan de weg en de traminfrastructuur en de nieuwbouw van Plantage de Sniep bood de kans om deze opgave te verwezenlijken.

Gezamenlijke ambities

Met bewoners, ondernemers en belangenverenigingen op en in de buurt van de weg is begin 2013 gebrainstormd over de toekomst van de Oost-West As.

Uit de krant