Afbeelding

Smashing '72 presteert goed tijdens Smashbal Battles

Algemeen

DIEMEN - Op het terrein voor het Olympisch stadion werden zaterdag de Smashbal Battles gehouden. Volleybalvereniging Smashing '72 was met 7 teams afgevaardigd in de drie leeftijdscategorieën: onder 11 jaar, 11 tot 14 jaar en 14 tot 18 jaar. Twee teams behaalden de tweede plaats. Het duo Yara Kluiters-Luna Beyenne behaalde de eerste plaats. Er deden 35 teams mee.

Smashbal is een spectaculaire vorm van volleybal die enkele jaren geleden in Nederland is ontwikkeld en snel in opmars is in het buitenland. Bij smashbal wordt twee tegen twee gespeeld met een laag net. De bal mag alleen met een smash over het net worden geslagen. Daarna mag de bal één keer stuiteren voordat de tegenstander een nieuwe aanval opbouwt. Tijdens het spel zie je de spelers dan ook ver buiten het veld opgesteld staan. Bij een aanval proberen de spelers dan weer zo dicht mogelijk bij het net te komen om de bal zo hard mogelijk tegen de grond te kunnen slaan. Het resultaat is een wedstrijd met enorm veel actie en spectaculaire verdedigingen en loeiharde smashes.

Smashbal kan zowel binnen als buiten worden gespeeld. Afgelopen zaterdag werden de wedstrijden buiten georganiseerd. Bij de jongste categorie deed het duo Karlijn van der Hoeven-Jemma van der Vlugt mee. In de categorie 11-14 jaar werden de winnaars van vorig jaar, Céline Besiktasliyan-Emma de Lange, in de halve finales verslagen door de uiteindelijke kampioenen Yara Kluiters-Luna Beyenne. In de finale wonnen zij van het duo Femke Findhammer-Elisa Steen, ook al een team van Smashing. In de categorie 14-18 drongen Rianne Bocxe en Sophie Meurs niet door tot de finales. Het duo Maya van Noort-Michelle de Jonge trad moedig aan in de finale, maar verloor van een boomlange tegenstander en eindigde op de tweede plaats.

De finalisten ontvingen een medaille van de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg en de kampioenen kregen een beker van Dustin Bontrop, speler van jong Oranje.