In de fortwachterswoning werden zeker vier onderduikers verborgen.
In de fortwachterswoning werden zeker vier onderduikers verborgen.

Bijzonder programma Fort Diemerdam op 5 mei

Algemeen

DIEMEN - Op 5 mei op Fort Diemerdam een bijzondere herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Op het fort werden onderduikers verborgen in de fortwachterswoning, onder de neus van de Duitse soldaten die daar gestationeerd waren. Verhalen over die tijd worden op 5 mei verteld op de plekken waar het allemaal gebeurde.

Esther Shaya organiseert de herdenking op Fort Diemerdam samen met de Historische Kring Diemen (HKD).

John Cuijpers (HKD) interviewt om 10.00 uur de zoon van onderduiker Gideon, Barak Cahen, over de onderduiktijd van zijn vader.

Rinah Barzilai-Pomeranz woont nu in Israël en vertelt vanaf 11.00 uur via Skype over haar onderduikperiode in de fortwachterswoning.

Deze verhalen zijn te beluisteren in restaurant Puur op Fort Diemerdam. Burgemeester Erik Boog opent het programma daar om 10.00 uur.

's Middags vanaf 13.00 uur worden korte en bijzondere verzetsverhalen uit Diemen verteld in de Zeehoeve, gelegen naast het fort. Wiard Krook van de HKD vertelt er over de geallieerde bommenwerper die achter de boerderij neerstortte in 1943. Piet Saan vertelt over het verzetswerk van zijn ouders en de betekenis van het familiebedrijf Saan voor het verzet. Ronald van Gelder interviewt Leo Arends over het illegale werk waar zijn ouders bij betrokken waren.

Meer informatie is te vinden op www.openjoodsehuizen.nl.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant