Het Vechtstede College opende in 2013 nog feestelijk een uitbreiding van de school. Nu is er alweer ruimte tekort.
Het Vechtstede College opende in 2013 nog feestelijk een uitbreiding van de school. Nu is er alweer ruimte tekort.

Tijd rijp voor middelbare school in Diemen?

Algemeen

DIEMEN - Als er zich kansen voordoen voor een instelling voor middelbaar onderwijs in Diemen, dan zullen we die aangrijpen. Dat staat in het coalitieakkoord 2014-2018. Wellicht doet zo'n kans zich nu voor.

Het Vechtstede College (VSC) in Weesp, waar ongeveer 25% van de leerlingen uit Diemen komt, moet uitbreiden. Met zoveel Diemense leerlingen zou een dependance van de school in Diemen zelf wellicht een goede optie zijn. Wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs wil de mogelijkheid in ieder geval gaan verkennen.

Mee betalen
De school in Weesp groeit snel, sneller dan verwacht. Het VSC zou daarom van plan zijn om alweer nieuwe lokalen te bouwen. De laatste uitbreiding van de school werd in 2013 opgeleverd. De gemeente Weesp zou dat moeten bekostigen en de Weesper politiek maakt zich zorgen over de financiële consequenties. De lokale partij WSP opperde dat de overkoepelende Gooische Scholenfederatie (GSF), waar het VSC bij is aangesloten, maar eens met Diemen moet gaan praten om mee te betalen, immers: ongeveer 25% van de leerlingen op de school komt uit Diemen.

Dependance
Meebetalen aan uitbreiding van de school in Weesp ziet Klaasse niet zitten, maar een dependance of nevenvestiging in Diemen van het VSC wel. "Als gemeente krijg je bekostiging voor de kinderen die bij jou in de gemeente op school zitten. Dus daar gaan wij niet in bijdragen. Bijdragen aan het faciliteren van een instelling in Diemen is wel een optie. Te denken valt aan een dependance voor de eerste twee of drie leerjaren, die mogelijkheid wil ik zeker verkennen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant