Begraafplaats Gedenk te Sterven.     Foto: collectie HKD.
Begraafplaats Gedenk te Sterven. Foto: collectie HKD.

Gedenk te Sterven wordt monument

Algemeen

DIEMEN - Begraafplaats Gedenk te Sterven in Diemen-Noord wordt een gemeentelijk monument. Dat heeft het college van B en W besloten.

Met de monumentenstatus wordt de begraafplaats beschermd tegen beschadiging, afbraak of wijziging en er gelden regels voor het gebruik.

Waarde
Gedenk te Sterven heeft een belangrijke waarde op het gebied van onder andere archeologie, cultuurhistorie, stedenbouw en landschap en is binnen de gemeente bovendien een bijzonder en zeldzaam complex, vindt het college. De begraafplaats ligt aan de oostzijde van Oud-Diemen, de historische kern van Diemen.

Geschiedenis
In de eerste helft van de 12de eeuw tot circa 1350 heeft op de plek vermoedelijk een houten kerkgebouw gestaan. Na 1350 tot 1807 is er een grote gotische Mariakerk met vijfhoekig koor voor in de plaats gekomen. In 1808 is die kerk wegens bouwvalligheid gesloopt, maar de fundering bleef behouden. De meeste grafzerken dateren nu uit de eerste helft van de 20ste eeuw en enkele uit de laat 19de eeuw.

Tweede gemeentelijk monument
Begraafplaats Gedenk te Sterven is het tweede gemeentelijk monument in Diemen. Het andere beschermde monument is de oude smidse aan de Ouddiemerlaan uit 1749. Er zijn verder in Diemen elf rijksmonumenten en twee provinciale monumenten.

Blij
Wethouder Klaasse van Cultuur is blij met de nieuwe status: "Het is goed dat deze bijzondere en mooie plek in Diemen-Noord nu bescherming krijgt. Het is met het karakteristieke witte baarhuisje een echt icoon voor de wijk en voor Diemen." 

Merkteken
Bij het afscheid vorige maand van oud-burgemeester Koopmanschap was de monumentenstatus voor Gedenk te Sterven al aangekondigd. Ze is bij haar afscheid door het college van B&W uitgenodigd om het merkteken van de nieuwe status aan te brengen. Dat zal in het najaar gebeuren.

Uit de krant