Afbeelding

Diensten Thuis: extra hulp voor inwoners

Algemeen

DIEMEN - De gemeenten Diemen en Ouder-Amstel hebben contracten ondertekend met de aanbieders van Diensten Thuis.

Diensten Thuis wordt aangeboden door de aanbieders van huishoudelijke hulp in Diemen en is bedoeld voor inwoners die een indicatie hebben voor huishoudelijke hulp op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) én hun mantelzorgers. Bij Diensten Thuis kunnen zij extra diensten inkopen zoals bijvoorbeeld het opruimen van de zolder, het wassen van de gordijnen of het doen van boodschappen.

Wethouder Grondel van Welzijn: "Ik denk dat we met Diensten Thuis een mooie aanvulling bieden op het bestaande aanbod voor mensen met een indicatie. Voor mantelzorgers is dit een nieuwe voorziening. Ik kan me voorstellen dat bij mantelzorgers, door de zorg voor een ander, het eigen huishouden er wel eens bij inschiet. Met Diensten Thuis bieden we mantelzorgers nu de mogelijkheid om voor een relatief laag bedrag iemand in te huren die hen een handje komt helpen. Ik ben benieuwd hoeveel mensen hier gebruik van gaan maken."

De extra diensten worden geleverd door de organisatie waarvan de aanvrager (of diens mantelzorger) huishoudelijke hulp krijgt. Deze organisatie regelt de aanvraag, de uitvoering en de betaling. Voor Diensten Thuis betaalt de aanvrager een eigen bijdrage van € 7,50 per uur. De gemeente Diemen draagt € 15,- per uur bij.

De gemeente Diemen heeft voor 2015 en 2016 extra budget gekregen van het Rijk voor de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage. Dit budget wordt in Diemen gebruikt voor de inzet van Diensten Thuis. De diensten van Diensten Thuis zijn aanvullend op de gewone huishoudelijke hulp die mensen krijgen op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Uit de krant