Een motor is nog te zien in het Saan Museum.
Een motor is nog te zien in het Saan Museum.

Inwoners van Diemen in 1943 aan ramp ontsnapt

Algemeen

DIEMEN - In  juni 1943 verongelukte een Australische bommenwerper, de Wellington Mark X bommenwerper 'HE-154' van de Royal Australian Air Force, in de Overdiemerpolder.

Doordat de bemanning besloot om een noodlanding te maken en het brandende vliegtuig niet per parachute te verlaten, verrichtten zij een heldendaad. 

Crew 49
De bemanning van HE-154, 'Crew 49', bestond uit vier Australiërs en een Engelsman. De leeftijd van deze vrijwilligers varieerde tussen de 21 en 26 jaar.

Boerderij De Zeehoeve
Waarschijnlijk werd geprobeerd om met de Wellington een noodlanding in het IJsselmeer te maken, maar het werd het weiland van boer Cornelis Hennipman in de Overdiemerpolder.

Motor
Een van de motoren van het vliegtuig was afgebroken en diep in het weiland weggezakt. In de strenge winter van 1985 kon de motor geborgen worden. Velen hebben de historische motor indertijd kunnen bewonderen in het oude winkelcentrum Diemerplein tijdens de herdenking van het feit dat de Tweede Wereldoorlog 50 jaar eerder was uitgebroken. De motor werd daarna nog een tijd geëxposeerd in het luchtvaartmuseum te Lelystad. Nu is de motor te zien in het Saan Museum.

Een bijzonder verhaal, opgetekend door Wiard Krook: lees verder in de digitale editie

Uit de krant