Dijkgraaf Gerhard van den Top
Dijkgraaf Gerhard van den Top

Stemmen voor het waterschap op 18 maart

Algemeen

DIEMEN - Op 18 maart kunnen we weer naar de stembus. Niet voor één maar voor twee verkiezingen: naast de Provinciale Staten ook - voor het eerst via de stembus - voor het waterschap. Wat is dat eigenlijk? En waarom zou je daarvoor naar het stembureau gaan? We vroegen het dijkgraaf Gerhard van den Top.

Een waterschap is een overheidsinstantie die de waterhuishouding regelt in een gebied. De dijkgraaf is de voorzitter van het waterschap, vergelijkbaar met de burgemeester van een gemeente. Gerhard van den Top is sinds 1 november 2014 de dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waar Diemen onder valt.

Uniek
"Het unieke van de situatie in Nederland is dat de waterschappen een eigen belastingsysteem hebben voor water. Daar ben ik de hoeder van, een ontzettend mooie rol. Water is een enorm belangrijk thema. Onze hele samenleving is gebouwd op het poldermodel. Daarom moet je daar als burger controle op kunnen uitoefenen. Het mooie is dat de bestuursleden allemaal in het gebied wonen en werken van het waterschap."

Waterbelasting
"Ik ben een ontzettende voorstander van aparte waterbelasting. Bij waterbeheer gaat het altijd om de lange termijn. Als de belasting op de grote hoop van de rijksbegroting zou komen, zijn er altijd thema's die anders misschien voor zouden gaan. Ook op de hoogte van de waterbelasting heb je als kiezer via je stem invloed."

Verkiezing
De inwoners zijn in het algemeen bestuur van het waterschap vertegenwoordigd met 23 zetels en daarvoor wordt gestemd. Daarnaast zijn er nog zeven zetels voor 'geborgde' leden: eigenaren van natuurterreinen en onbebouwde grond en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Deze leden worden vanuit hun organisatie afgevaardigd.

Het is de eerste keer dat er in het stemhokje voor het waterschap gekozen wordt. Tot nu toe werd er schriftelijk gestemd. In Waterschap AGV doen 13 partijen mee. Bekende, landelijke politieke partijen maar ook speciale waterschapspartijen als Water Natuurlijk, Socialistische Waterschapsvereniging en Eigen Woning en Water!. Op de kandidatenlijst de volgende Diemenaren: Mirugia Sikkens en Nico Portegijs voor PvdA, Gert van Mansom en Krijn Piening voor CDA en Peter Prins, als lijsttrekker, voor 50Plus.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant