Afbeelding

SP opent meldpunt zorg- en participatiewet

Algemeen

DIEMEN - De afdeling Diemen van de SP heeft naar aanleiding van de decentralisaties Jeugdzorg, WMO en Participatiewet een meldpunt geopend.

De SP hoort graag ervaringen van Diemenaren over de veranderingen in de zorg. Hoe is het keukentafelgesprek verlopen? Krijgen mensen de juiste zorg en is deze voldoende? Is de kwaliteit van de zorg goed? Hoe bevalt De Brede HOED? En weten mensen waar ze moeten zijn als ze een klacht hebben?
 
"We krijgen schrijnende meldingen binnen soms. Zo hadden we contact met een hoogbejaarde dame die gedwongen afscheid moet nemen van haar thuiszorghulp. Reden: de thuiszorgorganisaties bieden de hulpen geen vaste contracten aan en een tijdelijk contract moet op een gegeven moment omgezet worden in een vast contract. Niet alleen zijn mensen daarmee hun vertrouwde hulp waarmee ze een band hebben kwijt, maar zo verdwijnt ook een signaalfunctie en boet men in op kwaliteit en ervaring. Uit de regio ontvingen we een melding van een vrouw die het PGB (persoonsgebonden budget) van haar vader door de SVB niet goed uitbetaald kreeg", aldus de afdeling Diemen van de SP.
 
"Een vrouw met een psychiatrisch ziektebeeld waaronder ernstige depressiviteit, tot drie keer toe afgekeurd, krijgt de opdracht zich aan te melden voor het Werkplein. Op zich is het misschien mogelijk dat zij ook deelneemt aan het arbeidsproces op haar manier, maar zo zonder begeleiding een mededeling doen maakt dat zij compleet in paniek raakt met alle gevolgen van dien. Ook krijgen we positieve meldingen. Zo is een dame die terugkwam uit het ziekenhuis na een oogoperatie heel adequaat geholpen door een hulp van Amstelring, en was daar uiterst tevreden over."
 
"SP Diemen vindt het belangrijk om scherp te blijven. Het gaat in Diemen relatief goed na de decentralisaties, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Het is goed om ook te signaleren waar het beter kan. Meldingen brengen we ter sprake in de gemeenteraad, decentralisatieraad en bij De Brede HOED. Uiteraard anoniem en zo nodig nemen wij contact op met de betreffende organisatie voor meer informatie."
 

Meldingen kunnen (ook anoniem) worden gestuurd naar: m.wijnbergen1@chello.nl.

Uit de krant