Woonstichting De Key hoopt dat de schade aan de flat al medio 2015 hersteld kan zijn
Woonstichting De Key hoopt dat de schade aan de flat al medio 2015 hersteld kan zijn

De Key besluit: Beukenhorst blijft staan

Algemeen

DIEMEN - Ruim drie maanden na de gasexplosie in Beukenhorst is de toekomst van de flat duidelijk: het beschadigde deel van de flat kan worden hersteld en de bewoners van dit 'rode deel', die nu tijdelijk ergens anders wonen, kunnen daarna weer terug naar hun huis. Dat heeft woonstichting De Key besloten na bouwkundig onderzoek.

De Key heeft Duyts Bouwconstructies laten onderzoeken of er constructieve schade was in de bergingen en woningen in het deel van de flat rond de liftschacht waar de explosie plaatsvond. Uit de inspecties en metingen is gebleken dat het gewapend beton van de vloeren en wanden van de woningen in dit deel van de flat weinig tot geen schade opgelopen hebben. Alleen vier woningen op de eerste verdieping zijn beschadigd, waarvan twee heel zwaar, maar de woningen vanaf de tweede verdieping en hoger hebben verder geen constructieve schade opgelopen. 

Het advies van Duyts is dan ook om de beschadigde bergingen en woningen te herstellen. Een conclusie die wordt gedeeld door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die het rapport beoordeelde in opdracht van de gemeente Diemen.

De woonstichting is inmiddels gestart met de voorbereidingen voor het herstel en streeft ernaar dat de herstelwerkzaamheden volgend jaar kunnen worden uitgevoerd.

Lidy van der Schaft, directeur Wonen van De Key is blij dat de flat hersteld kan worden. "Het is van het begin af aan steeds onze opzet geweest, dwars door de emotie heen, dat bewoners uiteindelijk terug kunnen naar hun eigen woning. Ook de mensen die nu elders wonen, gunnen wij graag hun eigen woning. Maar we moesten eerst weten of de staat van de constructie goed was en die is gelukkig goed."

Meer in het DiemerNieuws van 18 december.

Uit de krant