Afbeelding

Gemeente tekent contracten met aanbieders zorg en begeleiding

Algemeen

DIEMEN - Wethouders Ruud Grondel (Diemen), Ria Zijlstra (Uithoorn) en Rineke Korrel (Ouder-Amstel) hebben dinsdag 25 november de contracten getekend met de aanbieders van zorg en begeleiding. De gecontracteerde zorgaanbieders kunnen na 1 januari 2015 zorg leveren in de gemeenten Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel.

Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor het organiseren van zorg en begeleiding voor hun inwoners. Wethouder Grondel: "Met de ondertekening van de contracten hebben we een belangrijke stap gezet. De keuze om met drie gemeenten gezamenlijk in te kopen, heeft het voordeel dat we meer volume hebben. We hebben daardoor een breed aanbod in kunnen kopen, wat weer gunstig is voor onze inwoners. Bijna alle bestaande aanbieders zijn gecontracteerd zodat slechts weinig mensen van aanbieder moeten veranderen. We hebben onze bewoners al op verschillende manieren geïnformeerd over de veranderingen na 1 januari en het is fijn dat we ze nu ook duidelijkheid kunnen geven over de aanbieders. Alle huidige klanten krijgen binnenkort een brief van ons met informatie over hun aanbieder."

Overdracht taken naar gemeente

Vanaf 1 januari 2015 krijgt de gemeente er nieuwe taken bij. Dit zijn taken op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugd en werk en inkomen. Veel van deze taken zijn nu verdeeld over het Rijk, de provincie en de gemeente. Door alle taken bij de gemeente te leggen, kunnen zaken slimmer geregeld en gecombineerd worden. Het biedt ook kansen om zorg en ondersteuning anders en dichter bij huis te gaan regelen.

Van zorgen voor naar zorgen dat

De gemeente ziet de nieuwe taken als een goede mogelijkheid om zaken anders aan te gaan pakken. De gemeente gelooft namelijk dat het in de zorg, ondersteuning en begeleiding beter moet kunnen: dicht bij huis en meer vanuit de mensen zelf. Zodat iedereen zelf keuzes kan maken en beslissingen kan nemen. Zijn er problemen dan stimuleert de gemeente mensen om dit zoveel mogelijk zelf en in de eigen omgeving op te lossen. Lukt dat niet, dan kijkt de gemeente samen met de mensen waar hulp of steun nodig is.

Uit de krant