Afbeelding

DUO+-gemeenten zetten stap in ambtelijke samenwerking

Algemeen

DIEMEN - De colleges van B en W van de gemeenten Diemen, Ouder-Amstel, De Ronde Venen en Uithoorn willen een stap zetten in ambtelijke samenwerking. Eind november leggen zij dit voor aan de vier gemeenteraden. De colleges willen gezamenlijk investeren in een nieuwe ICT-omgeving. In het voorjaar vindt besluitvorming plaats over mogelijke samenwerking op andere bedrijfsvoerings- en uitvoeringstaken.

Met de ambtelijke samenwerking kunnen de gemeenten tot een efficiëntere en meer robuuste organisatie komen, denken de colleges. Dat is nodig omdat er door veranderende wetgeving en de overheveling van taken van het Rijk naar gemeenten steeds meer op het bordje van de gemeente komt te liggen. Tegenover die verzwaring van taken staan niet meer financiële middelen.

Het ligt voor de hand te starten met ICT vanwege de omvang van de investeringen die daarmee gemoeid zijn, de specialistische kennis en het feit dat deze ICT nodig is als basis voor verdere samenwerking, vinden de colleges. De beoogde startdatum van de nieuwe ICT-omgeving is 1 januari 2016.

Uitgangspunt bij de ambtelijke samenwerking is dat de gemeenten samenwerken waar het kan en lokaal blijven werken waar het moet. De gemeenten blijven zelfstandig en houden eigen gemeenteraden en colleges. Op deze manier blijven de vier gemeenten dicht bij de inwoners staan en kunnen zij optimale dienstverlening blijven leveren. Voor bewoners verandert er niets. Zij kunnen ook straks gewoon in hun vertrouwde gemeentehuis terecht voor de diensten van hun gemeente, melden de gemeenten.

Donderdag 27 november zal de vier gemeenteraden gevraagd worden een besluit te nemen over het aangaan van een gemeenschappelijke regeling. Hierin is juridisch geregeld hoe de gemeenten samenwerken. Daarnaast wordt iedere raad gevraagd om een budget beschikbaar te stellen om de ICT-voorzieningen voor te bereiden.

De gemeenten willen gaan samenwerken onder de naam DUO+: de uitvoeringsorganisatie plus. De plus staat voor de voordelen die gezamenlijke uitvoering de vier gemeenten op termijn biedt.

Uit de krant