Afbeelding

Fortdiemerdamweg open op 25 juli

Algemeen

DIEMEN - In de nacht van 24 op 25 juli wordt de Fortdiemerdamweg in Diemen opengesteld. De nieuwe weg loopt van IJburg naar de Diemerpolderweg en zorgt zo voor aansluiting op de A1 en de A9 en voor een goede verbinding richting Diemen. Met de openstelling van deze weg krijgt de Amsterdamse wijk IJburg de langverwachte tweede wegontsluiting aan de oostzijde.

De Fortdiemerdamweg ligt weliswaar in Diemen, maar is ontworpen en aangelegd onder opdrachtgeverschap van de gemeente Amsterdam omdat het onderdeel is van de aanleg van de nieuwe Amsterdamse woonwijk IJburg. De aanleg van de weg en de bijbehorende verkeersbesluiten zijn een direct uitvloeisel van de bestuurlijke afspraken die de gemeente Diemen maakte met de gemeente Amsterdam, de Stadsregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat.

Vernoemd naar fort

De weg is genoemd naar Fort Diemerdam, dat als onderdeel van de Stelling van Amsterdam de monding van het IJ bewaakte. Onderdeel van de weg is de Uyllanderbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal, vernoemd naar het poldertje De Uyllanden in de Overdiemerpolder.

Met de aanleg van dit tweede deel van de oostelijke ontsluitingsweg van IJburg is begonnen in 2011. Langs de Fortdiemerdamweg loopt een fietspad. De weg kent twee maal twee rijstroken en er geldt een maximumsnelheid van 70 km per uur. Bij het knooppunt Diemen is een aansluiting op de Diemerpolderweg; daar komt ook een bushalte. Voor een goede aansluiting van het verkeer vanuit IJburg op het hoofdwegennet is ook de aansluiting Diemen op de A1 ingrijpend aangepast, inclusief een extra spoorviaduct bij de Weteringweg.

In 2016 volgt voor de ontsluiting van IJburg nog een toerit naar de A9 richting Amsterdam-Zuidoost en aansluiting van het fietspad op de fietspaden in het Diemerbos.

De weg zal op 25 juli kort na 0.30 uur worden opengesteld, na de passage van de laatste lijnbus.

Eind aan tijdelijke openstelling Overdiemerweg

Op het moment van openstelling van de Fortdiemerdamweg komt volgens afspraak direct een einde aan de tijdelijke route via de Overdiemerweg op het Nuon-terrein. Deze route via de Fortdiemerdamweg en de Overdiemerweg als eigen weg van Nuon was in 2010 door de gemeente Diemen uit welwillendheid tijdelijk opengesteld om IJburg een tweede wegontsluiting te geven, vooruitlopend op de realisatie van de aansluiting op de Diemerpolderweg.

Tegen het verkeersbesluit tot openstellen van de Fortdiemerdamweg en het beëindigen van de tijdelijke openstelling van de Overdiemerweg loopt overigens nog een juridische procedure.

Uit de krant